До утре се събират подписи против изграждането на инсинератор за медицински отпадъци в Гюргево.

...
</TD
>До утре се събират подписи против изграждането на инсинератор за медицински отпадъци в Гюргево.
Коментари Харесай

Подписи против изграждането на инсинератор в Гюргево се събират до утре

До на следващия ден се събират подписи против изграждането на инсинератор за медицински отпадъци в Гюргево. Едно от местата е Русенската художествена изложба /РХГ/, предава Дарик радио.

След това писмото с подписката ще бъде изпратено на Министерството на околната среда и водите. Автор на текста е юрист Милена Букурова.

Писмото гласи следното:

ДО

МИНИСТЪРА НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ

ДО

КМЕТА НА ОБЩИНА РУСЕ

СТАНОВИЩЕ

От долуподписаните жители на град Русе

ПРОТИВ

Инвестиционен план за " ИЗГРАЖДАНЕ НА ХАЛЕ СГРАДА, ДРЕНАЖЕН БЕТОНОВ БАСЕЙН, БЕТОНОВИ ПЛОЩАДКИ, ОГРАДА, ОСВЕТИТЕЛНА СИСТЕМА. ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СОНДАЖНА И ВЪТРЕШНА МРЕЖА ЗА ВИК, ПОСТАВЯНЕ НА ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ ЗА ОТПАДНИ ВОДИ. ПОСТАВЯНЕ НА ИНСИНЕРАТОР ЗА МЕДИЦИНСКИ ОТПАДЪЦИ СЪС СПОМАГАТЕЛНИ СЪОРЪЖЕНИЯ.РАЗВИТИЕ НА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ГРАДСКАТА ВИК МРЕЖА И КЪМ ГРАДСКАТА КАНАЛИЗАЦИОННА МРЕЖА ", на територията на община Гюргево, Румъния, импортиран за разглеждане с писмо Nr DGEICPSC/100850/08.08.2023 година на Министерството на околната среда, водите и горите на Румъния

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Проектът е оповестен на 11.08.2023г. на уеб страницата на Министерство на околната среда и водите, с инструкции за даване на мнения от заинтригуваните лица до 25 август 2023г.

На първо място възразяваме против незаконосъобразно инструкции от страна на Министерство на околната среда и водите двуседмичен период за мнения от заинтересованата русенската общност. Това е жестоко нарушаване на разпоредбите за даване на публичен достъп в процедурата по осъществяване на екологична оценка по Закон за опазване на околната среда. Пренебрегнати са императивни законови разпореждания, на разпоредбите, въведени във вътрешното ни законодателство посредством транспонирането на редица европейски наставления, както и на главните кардинални правила за информиране на заинтригуваната общност открити с конвенциите, утвърдени от Република България.

Нарушен е чл.6 от Конвенцията за достъпа до информация, присъединяване на обществеността в процеса на вземането на решения и достъпа до правораздаване по въпроси на околната среда, (рат. със закон, признат от 39-о Народно събрание на 2.10.2003г, според който заинтригуваната общност се осведоми посредством обществена публикация или самостоятелно, на ранен стадий от процедурата по взимане на решения за околната среда, по подобаващ, навременен и ефикасен метод, включително по отношение на всички детайлности по процедурата, посочени в текста на Конвенцията. Нарушен е чл.2 ал.6 от Конвенция за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен подтекст (рат. със закон, признат от 37-о Народно събрание на 16.03.1995 г.), според който: Страната на генезис в сходство с наредбите на тази спогодба, ще дава на обществеността в регионите, които по всяка възможност ще бъдат наранени, опцията да вземе присъединяване в съответните процедури по оценка на въздействието върху околната среда и ще обезпечава опцията, предоставена на обществеността от засегнатата страна, да е равностойна на опцията, предоставена на обществеността от страната на генезис на замърсяването.

Съгласно чл.35 от НАРЕДБА за изискванията и реда за осъществяване на екологична оценка на проекти и стратегии, (издадена на осн. чл.90 от ЗООС) - за осъществяване на екологична оценка на проекти и стратегии с трансгранично влияние, реализирани на територията на други страни, по отношение на които Република България е наранена страна, е належащо министърът на околната среда и водите да обезпечи публичен достъп до предоставената информация за Европейска общност при изискванията и по реда на член 20 от същата разпоредба. Срокът за изложение на становище съгл. чл.20 не може да бъде по-кратък от 30 дни след публикуването на известието и обезпечаване на достъпа. В случая документите са оповестени на 11.08.2023г., като е даден период за мнения до 25.08.2023г., и в нарушаване на чл.35 във вр. с чл.20 от наредбата: не е указано място с обществен достъп и време за запознаване с плана за плана/програмата, отчета за Европейска общност с всички приложения и материалите към него; нарушен е срокът от 30 дни след публикуването на съобщението; не е указан метод на изложение на становища; не са обезпечени достъп и задоволителна техническа опция за запознаване с материалите по отчета за Европейска общност, с плана на плана/програмата и с нагледните материали по всяка от оценените алтернативи; не е посочен специалист или лице с нужната подготовка от планиращия екип, отговорно да дава спомагателни устни уточнения на място; не е посочено по какъв начин ще се правят консултациите с обществеността, не са планувани публични разисквания.

С актуалното и в инструкции незаконосъобразен период даваме следното становище ПРОТИВ горепосочения план:

Предложението на вложителя FRIENDLY WASTE ROMANIA SRL е за изграждане на обект, предстоящ на оценка на въздействието върху околната среда, според румънското законодателство - от категорията обекти: " Депа за опасни отпадъци или съоръжения за неутрализиране на опасни отпадъци чрез изгаряне или химическо отнасяне “.

Този вид промишлена активност е от най-агресивните замърсители на атмосферния въздух, по тази причина НИЕ РУСЕНЦИ съдебномедицинска експертиза ПРОТИВ изграждането на инсинератор за опасни отпадъци срещу града ни, против кея и парка за отдих и разходки с детски площадки, против градската ни болница и онкологично поделение! Това е кардиналното ни становище с позиция срещу този и различен сходен план, ще сме срещу всяка активност от сходен - грозящ качеството на въздуха темперамент, даже в минимални количества! Русенци не са не запомнили обгазяванията от химическия цех в Гюргево, а румънската страна ни е дебитор най-малко в морално отношение и би следвало в никакъв случай повече да не позволява развиването на сходна промишлена активност от този терен, който потвърдено във времето е бил източник на отравянето на един цялостен град.

Съгласно оповестения на уеб страницата на Министерство на околната среда и водите - Доклад за влияние върху околната среда Преглед 1 към плана, се планува:

Изграждане на ротационен инсинератор за изгаряне на рискови – медицински и неопасни- животински отпадъци на територията на индустриална платформа №2 на някогашния Химически цех в Гюргево с потенциал на изгаряне на отпадъци 300кг/ч, надлежно 7.2 т/ден. Като типични замърсители в Доклада са посочени: серен диоксид, въглероден окис, азотни окиси, устойчиви органични замърсители, съединения на тежките метали (особено кадмий);

Описаните в Доклада на стр.38, табл.5 опасни отпадъци, маркирани със звездичка (*) се смятат за опасни отпадъци по силата на член 1, § 4, първо тире от Директива 91/689/ЕИО за опасните отпадъци, и попадат под наредбите на тази инструкция, в случай че се ползва член 1, параграф 5 от директивата. Съгласно Директивата тези отпадъци трябва да имат едно или няколко от свойствата, изброени в приложение III, като да вземем за пример: оксидиращи, запалими, нездравословни, токсични, канцерогенни, токсични за репродукцията, мутагенни, рискови за околната среда и други

Публикуваните в плана карти-диаграми за установяване на концентрационното поле на замърсители по време на имисия със следните замърсители от инсинератора: СЕРЕН ДИОКСИД, СОЛНА КИСЕЛИНА, ФЛУОРОВОДОРОДНА КИСЕЛИНА, АЗОТЕН ОКСИД, АЗОТЕН ДИОКСИД, ОРГАНИЧНИ ВЕЩЕСТВА И ОБЩО ПРАХОВЕ демонстрират, че в границите на първите часове след обособяване на излъчвания дисперсията им директно визира съвсем цялата територия на град Русе, с което гражданското общество на град Русе не е според.

Публикуваният Доклад за влияние върху околната среда Преглед 1 по капиталовия план не открива никакви бъдещи гаранции за качеството на въздуха и е незадоволително ясно аргументиран по отношение на плануваните замърсявания на територията на град Русе:

Липсва подробна и действителна оценка за влияние на излъчванията на замърсяване на въздуха в трансграничната територия на град Русе и на оценка на въздействието на околната среда. В отчета България е упомената за първи път на стр.104-105 в Раздел 6 - " Описание на забележителните резултати, които планът може да има върху околната среда “ с две таблици и няколко фрази: " Факторът на околната среда въздух ще бъде повлиян от плана в възможни граници, без количествено измерими ефекти; Населените места могат да бъдат наранени от качеството на въздуха (концентрации на замърсители в имисии) и шума “; В същия Раздел 6, на стр.113, където още веднъж е упомената България - попадат единствено таблици и формули, като от цялото ревю на тази глава от отчета не излиза наяве за кое обитаемо място (Гюргево или Русе) и коя околна среда (българска или румънска) се отнасят направените констатации и до каква степен те визират или изключват трансгранично влияние.

Липсва съответен, обстоен и устен разбор на географските, климатични, метеорологични условия на трансграничното влияние върху замърсяването на въздуха, с оглед характерната розетка на ветровете на територията на общините Гюргево и Русе.

Липсва съответен, обстоен и сложен разбор на трансграничното влияние на замърсяване съгласуван с всички замърсители в региона. Едва на стр.199 в отчета се появява ревю за " трансгранично естество на въздействието “ със поръчка за цялостен разбор, който обаче е непълен, защото са посочени единствено предприятия, извършващи активност на територията на община Гюргево. В тази част на разбора не са взети поради замърсителите в региона град Русе (като Линамар, ТЕЦ Русе и т.н.), което го прави повърхностен, неакуратен и непредоставящ достоверни данни по отношение на общия мащаб и коефициент на трансграничното замърсяване.

При правене на екологичната си оценка, Министерство на околната среда и водите следва категорично да съобрази и реши сложно всички замърсители на въздуха от двете страни на река Дунав, поради и розата на ветровете, откритите досега непрекъснати недоволства на жителите за миризми и съответните отчети на Регионална инспекция за опазване на околната среда за превишаване на допустимите стойности от всички замърсители.

В тази връзка считаме за несъответстваща всяка преценка по отношение на степента на замърсяване на въздуха, която се извежда съобразявайки коефициентите на замърсяване единствено от един източник или единствено от източници, ситуирани от едната страна на река Дунав, както е в оповестения отчет. Въздухът няма народност и генезис. Поначало, съгласно всеки един обособен източник на замърсяване в региона на общините Гюргево и/или Русе, изпусканите отровни съставни елементи са под нормативно откритите равнища, само че тази информация не е задоволителна При неналичието на съвкупна оценка за общото замърсяване от всички източници, нито се открива, нито се подсигурява по някакъв метод качеството на въздуха, който ние русенци дишаме и напълно осезаемо възприемаме като токсичен.

Липсва исторически разбор на данните за замърсявания на въздуха от предходния източник – химическия цех в Гюргево, на чиято територия се планува да бъде построен въпросния инсинератор за опасни отпадъци. Такъв разбор е неизбежно нужен в подтекста на потвърдените в предишното отравяния на въздуха от този цех, заради характерните въздушни течения, географски и климатични условия на терена.

Територията на някогашния химичен цех в Гюргево, на която се планува разполагане на обекта е сензитивна тематика за русенци. Обгазяванията на града през 80-те години на 20в. взривиха публичното неодобрение и в последна сметка доведоха до рухването на тогавашния режим, който толерираше и пренебрегваше проблемите на един цялостен град.

Градът, отстоял пръв правото си на чист въздух, през днешния ден още веднъж е наежен и няма да допусне отравянето на децата ни още веднъж. Отровите, изпускани от химическия цех в Гюргево са трайно запечатани в съзнанието и спомените на русенци. Не е инцидентно, че в отчета за приемане на нов организационен проект на град Русе от м. септември 2020г. е вписано: " В началото на 1980-те години Русе навлиза в сложен интервал от своята история. В Гюргево се построява химическият цех " Верахим “, който обгазява града в продължение на съвсем 10 години, което се отразява пагубно на неговото развиване. /.../ След 1989 година румънският цех работи с минимална част от своите мощности и обгазяванията последователно стопират до 1991 година “ (ОУП на Община Русе 09.2020г.).

В последните 10 години градът още веднъж страда от редовно замърсяване на въздуха от разпознати и неидентифицирани замърсители на територията на общината, които не престават да действат макар периодическото им санкциониране. Имаме правото на информация по отношение на въздуха, който дишаме, правото да се противопоставим на неговото замърсяване, имаме правото да бъдем чути и становището ни да бъде съобразено от институциите.

Нов източник на серен диоксид във въздуха не ни е необходим! "
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР